Popular Posts

Cara Melajukan Capaian Facebook

Cara yang CS tunjukkan ini adalah untuk pengguna windows 7.

- First sekali, cuba check dulu berapa lama masa yang diambil untuk load Facebook
* Klik Start
* Dalam ruangan search tu, taip ‘cmd’ untuk buka Command Prompt
* Dekat command prompt tu, taip ‘ping www.facebook.com’
* Cuba tengok berapa average.
p/s gambar dibawah ini cume hiasan

Average speed untuk facebook 420ms

- Second klik start -->> Control Panel
* Klik ‘User Accounts and Family Safety’
* Klik ‘User Accounts’
* Klik ‘Change User Account Control settings’
* Tarik slider ke bawah sekali sampai jadi Never Notify
P/S : Kena buat macam ni, kalau tak nanti kita takleh nak save file ‘hosts’

- Third klik start
* Cari Notepad dalam senarai program
* Kalau dah jumpa, right click dan ‘Run as administrator'


- Sekarang dekat Notepad pula
* Klik File > Open
* Browse ke folder C:\windows\System32\drivers\etc
* Tukar jenis fail yang nak dibuka daripada Text Documents kepada All Files
* Kemudian open file bernama ‘hosts’
* Tambah 2 line di bawah ke dalam file tersebut & Save

03.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com



Dah siap. Sekarang cuba ping semula facebook tadi.


Selamat mencuba. And lastly "Happy Hacking"

Hakcipta : Cyber-Sharing

1 comments:

Noobster HC said...

ehm3.. abg ipar.. asal post ni mcm sme dgn post aku..

http://h3xmedia.blogspot.com/2011/11/lajukan-facebook-yang-lembab.html

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review